February 29, 2016

ESCAPE, Pulau Pinang | Time To Play | Part 4


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Dah baca pengalaman Eyda dan anak-anak bersama dengan team Projek Blogger Utara di ESCAPE Adventureplay? Kalau belum meh singgah dulu ESCAPE, Pulau Pinang | Time To Play | Part 3 nih..

Aktiviti kami pada hari tersebut tak berakhir di ESCAPE Adventureplay, kami menyambung penginapan di Base Camp, ESCAPE.. Tempat ini sesuai untuk yang ingin camping dengan suasana seperti berada di dalam hutan dan berhajat untuk menyambung permainan di hari seterusnya..


BASE CAMP, ESCAPE


Untuk pengetahuan semua, Base Camp, ESCAPE ini baru sahaja dibuka dengan rasminya pada 9 Februari 2016.. Team Projek Blogger Utara merupakan kumpulan kedua yang bermalam di Base Camp, ESCAPE..

Base Camp ini menawarkan penginapan antara 2 Hari 1 Malam atau 3 Hari 2 Malam.. Harga yang ditawarkan ini termasuk dengan bermain di ESCAPE, Adventureplay.. Anda tak dapat bercamping di Base Camp tanpa pakej bersama ESCAPE Adventureplay..

Maklumat berkaitan harga tiket dan cara membeli atau cara menempah ada di dalam entry ESCAPE, Pulau Pinang | Time To Play | Part 2


ABOUT BASE CAMP

BASE CAMP is the call to the wild. Visit ESCAPE Adventureplay and join in with camping in the jungle beneath the stars. Move out of your comfort zone and share the experience with your family or friends. Experience the night, BBQ cooking, and back-to-basics fun.

Please be aware that Base Camp is an outdoor activity where the participant will sleep in tents. Base Camp is in a fenced area of ESCAPE Adventureplay with 24-hour security and the walkways are illuminated. The Base Camp pitches do not have electricity but lockers with electrical sockets for charging mobile phones and other mobile devices are available at the reception.


Your ticket includes:

  • 2 day pass to ESCAPE Adventureplay
  • Tents (2m x 2m and 2m x 2.2m)
  • 1 Sleeping mat for every person in the group
  • BBQ and grill area with seats and table
  • Private shower and toilet facility (no hot water available)
  • One mobile device charging locker per plot
  • WIFI access
What to bring:

  • Your own tent/s, if you prefer
  • Basic bedding and pillow
  • Inflatable or collapsible camp bed
  • Air mattress
  • Towels
  • Toiletries: toothbrush, toothpaste, shampoo, soap, deodorant, etc.
  • Battery operated torches or lanterns and spare batteries                                              
  • Insect repellent, sunscreen, facial tissues
  • Mobile device chargers and cables
  • Charging power packs for mobile devices, if you’re not going to use the locker for charging.
  • Comfortable shoes
What not to bring:

  • Valuables including jewelry
Items available for purchase on site at the Grass Shopper Shop (9:00am – 6:00pm)

  • Insect repellant
  • Bottled drinks
  • Battery-operated fans
  • USB Powerbanks
  • Bed linen, towels etc.
  • Toiletries
ESCAPE ADVENTUREPLAY BASE CAMP CONDITIONS & RULES

The Park Rules of ESCAPE Adventureplay also apply to Base Camp.

BASE CAMP is the call to the wild. It is not a hotel or ‘glamping’.


Participants must be prepared for the challenges and discomfort of camping in a natural setting.


Do not damage the natural setting you are in. Do not pick live plants and limit water use when you are showering.

The allocation of plots is based on availability and it may not be the case that all plots will be together.


Do not hang clothing outside your tent.

Do not bring valuable items into Base Camp.

Fires are only allowed at the designated BBQ pits.

Be careful with matches and naked flames.

Smoking is prohibited inside the tents.

Base Camp participants may only enter ESCAPE Adventureplay between 9:00am – 6:00pm.

The Entry/Exit to Base Camp is open outside of these hours.

Be respectful of other Base Campers. Do not walk across other pitches and be quiet between 12:00pm and 7:00am.

Base Campers are liable for any damage caused, including but not limited to, tents and plants.


Nak bermalam di Base Camp sama jer caranya dengan hotel atau chalet atau homestay bagai.. Kena check in laa kan.. Ni kaunter untuk check in ke Base Camp..

Kaunter check in Base Camp

Eyda sebenarnya nak lepak sekejap jer kat sini, tapi lastly bermalam jugak di Base Camp.. Thanks Murni sudi tumpangkan Eyda di khemah sebelah dalam plot Murni..

Plot khemah Murni

Setiap plot mempunyai antara 2 khemah atau 3 khemah.. Kalau plot yang mempunyai 2 khemah boleh menmpatkan sehingga 5 orang..

Manakala bagi plot yang mempunyai 3 khemah boleh menmpatkan sehingga 8 orang.. Jadi kita boleh pilih ya masa nak menempah plot yang diingini..

Yang khemah biru tuh Murni dan family.. Eyda tumpang yang hijau tuh..

Setiap plot mempunyai tandas sendiri.. Jadi jangan risau nak kena beratur panjang ke apa kan..

Tandas disediakan bagi setiap plot ya..

Kemudahan dalam tandas yang disediakan

Bukan saja tandas, malah ada buaian, kerusi daripada batang pokok yang ditebang, tempat untuk BBQ atau unggun api.. Tidak ketinggalan tong sampah juga disediakan di dalam setiap plot..

Izzat melayan Alysa yang nak naik buaian..

Bila dah selesai berehat, jom kita BBQ dulu.. Tak sangka, agak banyak bahan untuk kami berBBQ malam tuh.. Meh ushar sikit apa yang kami jamah malam tu..

Menarik tak? Semuanya sedap dan menyelerakan..

Posing mau ada..

Sepatutnya kami BBQ kat dengan kawasan khemah.. Tapi memandang hujan kami terpaksa berBBQ kat sini..

Terima kasih kepada staf Escape kerana bersama-sama berusaha menyalakan api untuk kami berBBQ malam tu..




 Anak dara dan anak-anak pun turut sama membakar bahan BBQ kami malam tuh.. Mak dara semua menanti dengan penuh kesabaran.. Hehehe.. Sesekali nak merasa air tangan anak dara kan..


Inilah hasil BBQ kami malam tu.. Memang sedap dan menyelerakan..



Terima kasih kepada pihak ESCAPE kerana sudi memberi kesempatan kepada kami untuk merasai sendiri pengalaman berada di ESCAPE Adventureplay dan Base Camp.. Malah menyediakan hidangan untuk kami berBBQ semasa seharian kami berada di ESCAPE..



Operation Hours
ESCAPE ADVENTUREPLAY
Tuesday – Sunday
9am to 6pm
 Ticket counter closes at 4.30pm


BASE CAMP
Check in 2pm
Check Out 12pm

 Closed Monday

Escape Penang
828 Jalan Teluk Bahang
11050 Penang, Malaysia
T : +604 881 1106
F : +604 881 3106
FB : escape.my




 

11 comments:

  1. Replies
    1. memang menarik bagi yang sukakan aktiviti sebegini..

      Delete
  2. sedapnya makanan kat escape terliur tengok ni

    ReplyDelete
  3. dah lama x berkhemah..rasa rindu lak suasana tu

    ReplyDelete
  4. eh eh eh kita nampak ZF dan Nina lah

    ReplyDelete
  5. makanan BBQ disediakan pihak escape ka?

    ReplyDelete
  6. Sedapkan BBQ ni..macam nak pi camping lagi

    ReplyDelete
  7. Ktorg pun kalau x kerana ahad tu memasing kerja. Mesti dah join sama. Sabtu tu suami dh ambik cuti. Xgamak pulak nk suruh cuti lagi ahad tu huuu. Tp klu camping syokkkk blh masuk main lagi sekali

    ReplyDelete
  8. wow!!! mcm menarik ni eyda.
    aida nak forward entry ni kat asben.
    dia suka adventure.
    moreover tempat ni mcm byk aktiviti :)

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...