August 29, 2016

Kamus Hari Ini | Sirna


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Dalam kesibukan nak celah jugak ya.. Dah naik tepu kepala otak ngadap kerja, cari sesuatu nak release skit kepala nih..

Hampir setiap hari Eyda dengar perkataan yang jarang kita gunakan dalam kehidupan kita seharian di radio KoolFM.. Rupanya banyak perkataan baru yang kita jarang dengar dan gunakan..



Jadinya, salah satu cara yang boleh membuatkan Eyda ingat dengan perkataan itu, Eyda cuba simpan di sini.. Sekurang-kurangnya boleh juga berkongsi dengan korang juga..




Maksud 

sirna : hilang, lenyap
 
Contoh ayat

Mardiana sirna rasa marahnya dengan melakukan aktiviti seperti berlari atau berbasikal.




16 comments:

  1. wahhh...betul punya kaji ni...hehehe...tp mmg sally akui..kosa kata sally agak lemah kalau nak guna bahasa baku

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laa kita Sally.. ini salah satu cara untuk belajar kosa kata yang betul..

      Delete
  2. tak pernah dengar lagu... nak try layan radio kool fm la nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la ekin.. kekadang ada lagu yang popular zaman 80 an dan 90 an ada dimainkan.. best juga layan..

      Delete
    2. frenkuasi dia berapa kak eyda. ada boleh dengar online tak

      Delete
    3. frekuensi dia 90.2 fm di Pulau Pinang.. ada sebahagian selatan Kedah dapat dengar.. online pun ada..

      Delete
  3. fuh...kamus kau. mmg pkataan cmni jrg org guna kecuali penulis2 novel rsnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa sampai siap buat kamus lagi.. sesaja letak, sekurang-kurangnya bila orang sebut, kita dah tau apa maksudnya..

      Delete
  4. Baru tau ttg ayat ni... tak pernah dengar sblum ni.. thanks sharing eyda.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita.. sama-sama belajar perkataan baru..

      Delete
  5. tag kat sini...

    http://miamorzafirah.blogspot.my/2016/08/saya-nak-menang-set-skinfood-bernilai.html

    ReplyDelete
  6. rajin eyda bukak kamus..cek dah tutup buku dah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rajin pun buka.. ini pun kebetulan dengar dalam kereta masa drive nak masuk opis.. jadinya terasa rajin nak berkongsi ilmu baru..

      Delete
  7. Terima kasih, Cikgu Eyda 😊

    Kasihku padanya telah lama sirna hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama Cikgu Farah.. sama-sama kita belajar perkataan baru.. hehehe..

      Delete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...