August 13, 2015

HaRi TaNGaN KiRi SeDuNia


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Ni gara-gara pagi semalam, Eyda dengar dari Radio Hot FM mengatakan hari ni merupakan Hari Tangan Kiri Sedunia..

Tak sangkakan orang kidal pun ada hari bagi mengingatinya.. Ada sesiapa tangan kiri tak?




Ada 10 fakta mengenai orang kidal nih.. Jom kita baca..

  1. Hari Tangan Kiri Sedunia diraikan bermula 13 Ogos 1976 oleh Persatuan Tangan Kiri Antarabangsa.
  2. 7 % daripada populasi manusia di dunia adalah bertangan kiri.
  3. Selain digelar "Lefties", si kidal ni jugak digelar "Southpaws"
  4. Seorang daripada 4 orang angkasawan Apollo adalah kidal
  5. 4 daripada 5 orang pencipta asal Macintosh adalah kidal 
  6. George W.Bush, Bill Clinton dan Barack Obama adalah seorang yang kidal
  7. Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo DaVinci, Michelangelo juga kidal
  8. Orang yang bertangan kiri, adalah lebih mudah melihat apabila dalam air berbanding yang tangan kanan
  9. Kebanyakan peralatan dicipta untuk orang yang bertangan kanan contohnya, pemetik api dapur
  10. Ada beberapa syarikat yang mengeluarkan barangan khas untuk mereka yang kidal. 
Dalam family Eyda, mak dan abang Eyda tangan kidal.. Ada ke antara sahabat Eyda bertangan kiri nih.. Eyda juga ingin mengucapkan Selamat Hari Tangan Kiri Sedunia kepada orang kidal pada hari ini..




31 comments:

  1. yeayyy....sy adalah lefthanded....selamat hari tangan kiri semua heheeh

    ReplyDelete
  2. saya pun kidal jugak,suka dan dah terbiasa guna tangan kiri :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari tangan kiri Nabihah.. itulah, kalau orang yang dah terbiasa, dia akan guna tangan kiri jugak.. abang pun dulu ayah suruh tulis tangan kanan jugak.. tapi buat keja tetap tangan kiri..

      Delete
  3. macam ni pun ada hehehe
    papepun selamat hari tangan kiri pada semua yang left handed :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada el.. tau pun sebab dengar radio semalam.. jadinya hari nih wish jelah..

      Delete
  4. adik ipar saya kidal dan wife dia pon kidal..dapat anak pon kidal..rugi x wish kat diorang semlm

    ReplyDelete
    Replies
    1. wish kat depa hari nih.. hari nih sambutannya..

      Delete
  5. hari kanan xde ker?..sobs...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa, kesian kat kita kan.. huhuhu..

      Delete
  6. hek2.. baca kat group dulu, baru kat sini...

    ReplyDelete
  7. selamat hari tangan kiri..IbuNoey tangan kanan.;)

    ReplyDelete
  8. SS tangan KADAL! Kanan boleh Kiri boleh... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow, bestnye SS.. klu penat tgn kanan boleh tukar kiri kan.. :)

      Delete
  9. i am lefthanded and im proud of it heheheh

    ReplyDelete
  10. Assalam eyda,
    yaaaaaaaa
    topik panaih group #bloggerutara harini :)

    ReplyDelete
  11. Hari ni meman sana sini entri kidal hihihihi

    ReplyDelete
  12. Fakta no 10 tu utk org bertangan kanan or kiri

    ReplyDelete
  13. sis JM makan nasi dengan tangan kanan heeeee

    ReplyDelete
  14. Ada rupanya ye hari tangan kiri sedunia..anak sha sebelum nie kidal tp semenjak sekolah nie da mula guna tgn kanan..

    ReplyDelete
  15. tgn kidal ni selalunya pandai kak..

    ReplyDelete
  16. dlm family xda yg kidal tp dok nmpk2 Aqil mcm kidal sbb suka sgt pgg bnda guna tgn kiri

    ReplyDelete
  17. Kakak Cik Mimie kidal..hehehe..Cik Mimie tak.. :)

    ReplyDelete
  18. Dalam family ekin abang no 2 kidal... encik suami sendiri tangan kidal gak

    ReplyDelete
  19. saya!!!!!! salah sorang yang bertangan kiri :D

    ReplyDelete
  20. fakta yang menarik.. tak tahu pun ada hari kidal sedunia.. ngeh2..
    unik2 Allah ciptakan hamba-Nya.. lain lain semuanya..

    ReplyDelete
  21. mr.asben & nurin = kidal.
    alhamdulillah :)
    ada si kanan & ada si kiri dlm famili aida yg sejemput ni...

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...