April 14, 2015

BeLoN TePunG


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Apa yang Eyda nak merepek hari nih? Eyda nak kongsi kisah tengahari semalam.. Eyda nak kongsi mainan baru bagi anak-anak Eyda.. Mainan tuh dinamakan belon tepung..

Apa plak tu belon tepung? Dengar merepek kan nama tuh.. Merepek tak merepek itulah istilah yang dapat Eyda guna untuk menggambarkan mainan anak-anak Eyda nih..

Itu juga nama yang anak-anak Eyda bagi untuk mainan nih.. Kalau ada sesiapa tahu nama lain bagi belon tepung nih meh la share dengan Eyda.. Jom ushar skit mainan nih..


Rekaan Kimie..

Si panjang pun rekaan Kimie

Star nih Eyda yang buat..



Ini sebenarnya belon yang diisi dengan tepung.. Dan diikat di atasnya.. Ala-ala play doh gitu.. Boleh bentukkan jadi pelbagai bentuk yang kita suka.. Tapi mainan nih kejap jer.. Dalam beberapa jam jer dah pecah abis.. Hehehe..

Sabar jelah dengan anak teruna Eyda nih.. Tu yang Eyda malas nak beli mainan.. Sama ada akan tersadai kat umah jer, atau rosak macam nih.. 



 


68 comments:

  1. hehehe... dulu masa kecik2 selalu belik dekat mesin telur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jual ke dulu? ketinggalannya Eyda..

      Delete
  2. suka main permainan ni macam bntuk boleh buat :) tp skrg xjmpa lak bnda jual kat mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni anak beli dari kawannya.. ntah Eyda tak pernah plak jumpa orang jual kat mana-mana..

      Delete
    2. Kan Kak Eyda? hehehe..kawan dia buat sendiri kot..hikhik

      Delete
    3. ntah, mungkin laa.. hihihi..

      Delete
  3. Replies
    1. comel kan.. geram tau bila main benda nih..

      Delete
  4. Replies
    1. betul tuh.. best bila main dengan benda nih..

      Delete
  5. wah..kreatifnya..macam best juga ni ..

    ReplyDelete
  6. Ohhh begini rupanya belon tepung....hihihih bila dah pecah, terkeluarlah isi perut belon tepung tu eyda ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tuh kak Farrah.. abis putih kena tepung tuh..

      Delete
    2. Hihihih jenuhlah mamanya mengemas ye :)

      Delete
    3. nasib skit jer.. kalau banyak memang suruh dia vakum sendiri lerr.. hehehe..

      Delete
    4. Eyda, hari ni akak berpeluang jumpa belon tepung! Anak murid tunjuk. Excited terlebih :)

      Delete
    5. tercapai jugak hasrat nak tengok belon tepung nih kan.. comel jer belon tepung nih..

      Delete
  7. Pernah main dulu..tapi masa tadika agaknya..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka Afidah.. tak pernah main, ketinggalannya Eyda..

      Delete
    2. ooo dah form 2 masa tuh.. patut laa tak berapa tau sangat..

      Delete
  8. kalau belon tu pecah..agak2 bucuk tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah tak bau plak bucuk.. ok jer baunya.. hehehe..

      Delete
    2. Busuk macam Jay Emm.. Ha Ha Ha..

      Delete
    3. ahahaha.....buchuk2 pun ada org syg tau hehehe

      Delete
    4. tuh laa buchuk2 pun ada yang sayang.. hehehe..

      Delete
  9. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas mendowload dn upload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  10. tak pernah jumpa lah benda ni lagi kaknoor ketinggalan kan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda pun ketinggalan jugak.. baru semalam tengok benda nih.. hehehe..

      Delete
    2. Akak pun sekapallah. Eyda tak kongsi di blog, akak tak tahu :)

      Delete
    3. tapi sekarang kak Farrah dah tau.. anak murid perkenalkan.. hehehe..

      Delete
  11. Teringat pula dulu-dulu duk beli belon yang ada muka smile tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa dulu ada belon smile tuh kan..

      Delete
    2. ooo suka jugak main belon dulu2 ya.. hehehe..

      Delete
  12. http://kampung-kameq.blogspot.com/2015/04/segmen-ucapan-hari-lahir-buat-si-lala.html


    Hahaa. Terbaek.

    ReplyDelete
  13. Selalu dalam belon isi air je.. tak pernah buat macam ni. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau isi air, bila pecah.. maunya abis basah.. hehehe..

      Delete
  14. ha ayu penah jugak main dulu ni?
    hehehhe zaman kecik2 dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka.. akak jugak ketinggalan.. huhuhu..

      Delete
    2. ya betul tuh.. tahan beberapa jam jer.. mungkin sebab luarnya belon kot..

      Delete
  15. kalo macam tu buat sendiri la Kak Eyda.. beli belon n tepung tu bancuh sendiri..
    cewah pandah CT ni ahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh nak buat sendiri, lagi jimat.. hehehe..

      Delete
    2. CT BUAT DEMO HIH IHI UP DALAM.ENTRI

      Delete
  16. Bila belon tu pecah, habis berterabur la tepung dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. berterabur boleh tahan jugak laa.. nasib tak banyak sangat..

      Delete
  17. Replies
    1. boleh uli jadi mcm2 bentuk...nk create muka JM pun voleh heeee

      Delete
    2. SS : kalau letak air, maunya basah kalau pecah..

      Delete
    3. boleh buat biskut muka kak JM nih.. hehehe..

      Delete
  18. Bagus jugak permainan ni.
    Menambahkan kreativiti anak-anak
    Bopeh sendiri kut mainan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun typing error tapi Eyda paham.. hehehe..

      Delete
  19. First time dengar ni... bestbtengk boleh buat mcm2

    ReplyDelete
  20. saya suka main belon tepung hahahahhaha.. dah lama juga x main bendalah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita main plak belon tepung nih..

      Delete
  21. Owhhh menarik jugak..
    1st time tengok camni..
    boleh la cuba..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh MJ.. nak buat sendiri pun boleh..

      Delete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...