April 15, 2015

aDVaNCeNYa


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Hari nih, Eyda nak cerita tentang pelajaran anak-anak sekarang.. Uiisshh makin mencabar Eyda tengok sukatan pelajaran anak-anak sekarang.. Kalau budak-budak yang jenis lambat pick up ntah macam mana laa keadaannya..

Eyda baru perasan sukatan pelajaran diaorang bila Kimie mintak Eyda tolong ajarkan kerja sekolahnya dua hari lepas.. Bila tengok soalan, adoi biar betul.. Kalau zaman Eyda belajar dulu, budak darjah 2 nih baru nak belajar tambah tolak apa bagai.. Budak sekarang, darjah dua dah belajar darab bahagi dah..

Betapa advancenya budak sekarang belajar kan..Kita dulu maunya darjah 5 ngan 6 baru betul-betul pandai nak hafal sifir apa bagai nih.. Jom Eyda tunjuk skit apa yang Kimie mintak Eyda ajarkan..



Ni yang sebahagian kerja yang Eyda ajar..


Ni yang dia buat kat sekolah..


Sifir pun tak berapa nak bijak pandai lagi bebudak nih.. Tapi tengok laa soalannya.. Boleh mencabar minda kanak-kanak.. Kita pun tercabar jugak nak mengajar diaorang untuk faham cara nak dapat jawapannya..

Memang salute laa kat bebudak sekarang dengan apa yang diaorang belajar sekarang.. Pada yang ada anak tuh, ajarlah sifir seawalnya.. Sekurang-kurangnya mereka lebih bersedia dengan pembelajaran mereka nanti..





47 comments:

  1. Fida dulu masuk darjah 5 baru duk terhegeh2 hafal sifir...Zaman sekarang ni semua dah cepat..Kalau anak Fida nanti tak tau la macam mana gamaknya kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak pa Afidah.. dulu masa belajar pun jenuh nak menghafal sifir nih.. inikan plak diaorang nih..

      Delete
    2. Tambah2 sekarang ni semua dalam Bi..lagi stress Kita esok...Dah la BI kureng sikit...

      Delete
    3. dulu math ngan sains dalam BI.. sekarang tak lagi.. tapi memang mencabar laa sukatan pelajaran diaorang..

      Delete
  2. Betul tu, Eyda. Tu belum campur syllabus English diorang, ada long 'oo', short 'oo'. BM pula ada diftong, digraf, konsonan berganding bergabung,...kita dulu Darjah 2 main baca-baca je. Tak yah kenal itu semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak Farrah.. tuh laa macam2 aihh sekarang nih.. ni baru beberapa contoh jer.. semalam Kimie mintak ajar nak buat soalan BM bagi jawapan yang dah diberikan..

      Delete
    2. Memang sekarang kalau nak ajar anak2, parents kena belajar dulu :)

      Delete
    3. sama-sama kena belajar laa..

      Delete
  3. sukatan pelajaran skrg tak sama macam dulu..tgk anak buah punya buku pun memang advance dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang beza banyak sangat cik Mimie.. kalau diaorang dapat result kureng skit pun kena paham laa macam mana pembelajaran mereka sekarang..

      Delete
  4. budak sekarang ni mmg cepat kan belajar kak
    nak2 dgn teknologi serba moden ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh laa, nanti bila Firash dah kenal huruf, Ayu kena laa ajar Firash membaca seawal mungkin..baru senang dia nak belajar nanti..

      Delete
  5. Budak sekarang cepat pandai tak macam time zumal dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua cepat pandai Zumal, ada jugak yang jenis lambat..

      Delete
    2. Kasihan pada yang lambat, merekalah yang akan tercicir. Yang pandai dan bijak akan bertambah pandai :)

      Delete
    3. tuh la pasalnya.. ada budak tahun 1 yang tak boleh membaca.. mesti akan tercicir..

      Delete
  6. Replies
    1. calculator dilarang digunakan dalam exam.. hehehe.. kalau semua guna calculator, senang laa nak jawab soalan nih..

      Delete
    2. SS kalau nak guna utk check jawapan boleh,...budak2 suruh kira secara manual :)

      Delete
  7. zaman sudah berubah...dah masuk era millenium....

    ReplyDelete
  8. ingat lagi zaman sekolah rendah dulu...darjah 1 baru belajar nak kenal abjad A, B, C tapi sekarang budak darjah satu dah lancar membaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak yang lambat membaca.. kalau yang cepat membaca ok.. yang lambat yang akan bermasalah dalam pembelajaran..

      Delete
  9. memang budak2 skrg ni dah advanced cucu maktok pun dah pandai selfie baru 1 1/2 tahun Eyda, btw nanti bagi address pada kaknoor ya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 sekarang memang advanced kan kak noor.. wahh mesti cucu kak noor selalu selfie nih..

      Delete
  10. Mashehh kak share ni.
    Boleh set mind idea utk ajar Abe nanti.
    Die 6 tahun ni pun saya dah pening nak ajar..
    Advance sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, kena soalan yang dah ada jawapan, kena isi ruang kosong kat soalan tuh.. kita plak jenuh kena fahamkan diaorang macam mana nak dapatkan jawapan tuh..

      Delete
  11. serius 6 tahun ajar ni? fuhhhh
    saya belajar darab bahagi ni semua rasanya darjah satu ke dua entah time 6 tahun rasanya tak pernah tau pasal darab bahagi haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan 6 tahun farhanah.. budak darjah 2 atau 8 tahun belajar nih.. 6 tahun belajar laa tambah tolak yang simple..

      Delete
  12. memang mencabar sangat pelajaran budak2 sekarang..wana pun selalu juga ajar anak2 buah wana so nampak la macamana pelajaran dorang sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. siapa yang jadi guru, ibu bapa dan mak sedara ke pak sedara ke yang selalu tengok pelajaran budak2 sekarang tau laa macam mana diaorang belajar sekarang..

      Delete
  13. kagum dengan eyda ajar dan check sekolah anak-anak. Saya mengajar tusyen (part time), selalu parents sekarang memang lepas tangan. Harap cikgu. Takpe tak kisah masa tu everything tapi sekurang-kurang lepas hantar anak sekolah dan masukkan dia tusyen. Luanglah sikit dengan anak . Tengok anak belajar macam mana. Keep up ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jugak makcikz konah.. kekadang terlepas pandang jugak.. kena time balik umah dah letih, kekadang terlena macam tuh jer.. tak sempat nak ajar anak buat kerja sekolah.. apapun thanks kerana bagi semangat buat Eyda..

      Delete
  14. aahh. makin advance kan.. shad pun ada jugak belek-belek buku latihan adik darjah 2.. mmg agak advancee... semua nak advance je skrg ni kan.. mana taknya, semua pun dah pandai pegang gadget kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah shad.. kalau budak yang boleh ikut ok.. yang tak boleh ikut yang kesian.. alhamdulillah diaorang nih kategori sederhana..

      Delete
  15. dunia competitive skrang Kak Eyda.. kenalah advance. kalo ikut sukatan pelajaran kita ketinggalan banyak sngt kebelakang.. silibes kita jauh ketinggalan.. so skarang diorang nak kejar supaya setanding.. eheheh.. makan tido kena nyanyi lagu sfir la macam ni..

    jgn ngigau sifir dlm tido dala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh laa kena ajak diaorang nyanyi sifir laa lepas nih.. haa betul, jangan sampai masuk dalam mimpi sudah..

      Delete
  16. A'ah...anak saya si kakak sekarang ni duk sibuk hafal sifir. Sekarang ni semuanya dah kedepan, semakin laju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tuh.. kita sebagai ibu bapa nih pun kena maju ke hadapan seiring dengan mereka.. kalau tak pantau memang akan ketinggalan laa jawabnya..

      Delete
  17. skrg mmg advance kan.. membaca pon umur 2 thn ade yg dah pandai..huwaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadinya budak sekarang kita kena advance kan mereka mengikut peredaran masa..

      Delete
  18. Buku sekolah budak sekarang lebih advanced.... ini ekin ada usha ank saudara yg darjah 4 sains punya bab yg pasal tentang organ lelaki n perempuan dan lain2 dah belajar... sedangkan kakakya yg tingkatan 3 baru masuk bab tu gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh Ekin.. jenuh berpeluh jugak nak ajar diaorang..

      Delete
    2. Tu la kadang ekin diaorg mari tido sini ada keje sekolah tu tnya ekin hahaaaa... adess kita ni dah lama tinggal sekolah jenuh nak ingat balik...

      Delete
  19. sekarang kan memang macam tu. kat sekolah menengah pun, cikgu kata masa kat u baru belajar, ini form 4 dah belajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh laa pasalnya.. semua terlebih terror..

      Delete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...