Uji Minda | Math Challenge

2/15/2017 09:04:00 AM


Assamualaikum dan selamat sejahtera semua. Pagi-pagi lagi dah kena uji minda dengan kawan-kawan sekolah dalam group whatsapp.

Jom uji minda di pagi hari dengan menjawab soalan ini. Moga ada yang dapat jawapan yang tepat ya. Eyda pun hampir tersalah jawab, tapi dapat juga jawapannya.




Siapa yang nak jawab, Eyda buka peluang jawab di ruang komen ya. Lagi bagus kalau ada yang dapat berikan jalan kerja untuk mendapatkan jawapan tu. Manalah tahu, ada hadiah misteri menanti peneka terpantas dan dengan jalan kerja yang lengkap.


You Might Also Like

12 comments

  1. 3 + 3 + 3 = 9,
    3 + 2(2) = 7, (selesaikan kira-kira dalam kurungan dahulu - sebab gerudi ada 2);
    2 - 1 = 1,
    (4)(1) + 3 x 2 = ? (selesaikan kira-kira dalam kurungan dahulu, pastu selesaikan kira-kira yang melibatkan darab atau bahagi dahulu, last skali baru selesaikan kira2 yang melibatkan campur atau tolak)

    i) (4)(1) = 4
    ii) 3 x 2 = 6
    iii) 4 + 6 = 10.

    Jadi jawapannya 10

    ReplyDelete
  2. plier = 3
    grudi inul = 2
    screwdriver = 1
    so, 4 + 3 + 2 = 9

    ReplyDelete
  3. 12 + 3 × 4 = 60

    4 × 3 + 12 = 24

    selalunya operasi darab didahulukan kan?

    ReplyDelete
  4. dulu soklan macam ni mengelirukankan jugak. skang dah reti focus dah hihihi

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Blog yang Diikuti