November 14, 2016

Fenomena Supermoon Malam Ini


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Malam ini menyaksikan satu kejadian alam yang pastinya menarik perhatian ramai.. Malam ini bakal berlakunya fenomena Supermoon.




APA ITU SUPERMOON?

Supermoon ialah kejadian yang menyaksikan bulan 14% lebih besar dan 30% lebih cerah daripada biasa.

Pada malam ini juga akan menyaksikan kedudukan bulan paling dekat atau terhampir dengan bumi. Maknanya pada malam ini kita akan nampak saiz bulan lebih besar daripada biasa.

Ianya dijangka berlaku pada malam ini iaitu hari Isnin, 14 November 2016 jam 7.24 malam hingga 9.54 malam.

Jika anda terlepasnya pada malam ini, anda akan menyaksikan fenomena Supermoon ini 18 tahun akan datang. Jadi jangan ketinggalan ya.



13 comments:

  1. tak sabar nak melihatnya..subha nallah

    ReplyDelete
  2. SubhanAllah moga kita lebih mendekati dan mengingatiNYA bila melihat kejadian menarik di alam ini..

    ReplyDelete
  3. ok...mlm ni leh ajk aqil tgk bulan klau x tggu aqil umo 21 plak la....hahahaha

    ReplyDelete
  4. Izzedya,

    Saya tadi nak balas komen izzedya dari blog saya tapi bila send dia tak pergi. Jadi saya jawab kat sinilah.

    Izzeyda,
    Tulisan saya taklah sebagus mana. Kalau sekolah macam setakat lulus pepereksaan aja. Saya dah baca tulisan izzeyda, saya tertarik. Satu tulisan yg menarik. Siap ada gambar bermaklumat yg cukup sempurna walau pun pendek. Tulisan rengkas itu menawan.. Saya puas hati baca tulisan izzedya.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum eyda
    Disini berawan lah pulak masa ni
    Anak2 dah tk sabar nk tengok

    ReplyDelete
  6. Izzeyda,

    Tulisan saya taklah sebagus mana. Kalau kat sekolah macam setakat lulus pepereksaan aja. Saya dah baca tulisan izzeyda, saya tertarik. Satu tulisan yg menarik. Siap ada gambar bermaklumat yg cukup sempurna walau pun pendek. Tulisan rengkas itu menawan. Saya lebih dari puas hati baca tulisan izzedya.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  7. kluar jap td tgk.. xnmpk..mlas nk tggu lama2 kt luar

    ReplyDelete
  8. Tak dapat nak bersupermoon semalam. Awan lindung :(

    ReplyDelete
  9. Semalam sy x dpt nak tengok supermoon... terlindung dek awan. Huhuhu

    ReplyDelete
  10. Super moon dah berlalu..tapi jangan lupa!!..kesan buruk dari super moon ni akan berlaku ari ni. bila graviti bumi kuat tarik bulan nampak besar.. graviti bulan menyebabkan fenomena air pasang pagi surut pukul 5.. nyonya bangun pagi siram pokok bunga...pokok bunga melur tanam tepi kolam..itik bertelur ayam mengeram

    P/s :...baca sahaja jangan nyanyi ye...😀😁😂

    ReplyDelete
  11. X jelas bila tgk dari balloni rumah hari tu

    ReplyDelete
  12. husna tgk! tertoleh2 nak cari.. hihihi..

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...