April 26, 2016

Perkataan Terpanjang Dalam Bahasa Melayu


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Tetiba jer dapat idea nih selepas mendengar radio KoolFM semalam.. Boleh jugak berkongsi kan sesuatu yang baru dan tak pernah dengar sebelumnya..


Perkataan Terpanjang Dalam Bahasa Melayu 


Perkataan yang terpanjang dalam bahasa melayu  mempunyai 46 huruf

  1. menyetidaknyahcasdiversifikasielektrostatikkan
    • meng- + se- + tidak + nyah- + cas + diversifikasi + elektrostatik + -kan
    • to undiversify uncharged electrostatic electricity.
  2. penyetidaknyahcasdiversifikasielektrostatikkan
    • peng- + se- + tidak + nyah- + cas + diversifikasi + elektrostatik + -kan
    • the process of undiversifiying uncharged electrostatic electricity.

Perkataan kedua terpanjang dalam bahasa melayu mempunyai 45 huruf

  1. diketidaknyahcasdiversifikasielektrostatikkan
    • di- + ke- + tidak + nyah- + cas + diversifikasi + elektrostatik + -kan
    • has been undiversified of uncharged electrostatic electricity.


    Sumber 


Panjang betul perkataan tu sampai boleh tergeliat lidah nak menyebutnya.. Eyda pun nak sebut tersasul-sasul jadinya..


12 comments:

  1. terbelit lidahhh..
    singgah pagi di sini ♥

    ReplyDelete
  2. Bahasa melayu era modernisasi dan globalisasi ehehee... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa kan.. first time dengar perkataan yang panjang macam nih..

      Delete
  3. Baru-baru ni suruh saja pedajal students Form 3 suruh eja 'menyetidaknyahcasdiversifikasielektrostatikkan', gamat je lebih, tak ada sorang pun dapat. Last2 dengan saya sendiri konfius ejaannya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab panjang sangat perkataan nih.. kita pun boleh salah eja..

      Delete
  4. hahahaha
    hariinikitabelajarperkataanterpanjangsekali
    jenuhnaksebut
    hihi

    ReplyDelete
  5. nak sebut pun terbelit2 lidah kak..hahaha

    ReplyDelete
  6. Homak aih.. panjang sampai berbelit-belit..

    ReplyDelete
  7. wujud ke perkataan tu???!!!
    hmmm da tak cantik bhs melayu.
    campur aduk byk bhs dah :(

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...