September 8, 2015

Pembayaran Secara Tol Elektronik Bermula 9 September 2015


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Semua penduduk Kedah dan Pulau Pinang dah ada kad Touch n Go atau PLUSmiles? Terutamanya yang tinggal di utara dan selatan Kedah dan semua penduduk Pulau Pinang.. Kalau belum, jom cepat-cepat beli kad ini..

Bukan apa, bermula ESOK akan berkuatkuasa pembayaran tol secara elektronik di Plaza Tol Jambatan Pulau Pinang, Jitra, Bukit Kayu Hitam (Lebuhraya Utara Selatan), Lunas dan Kubang Semang (Lebuhraya Butterworth-Kulim) menggunakan kad Touch 'n Go atau PLUSmiles serta SmartTAG..

sumber google


"Selain itu, pengguna lebuh raya boleh juga membeli peranti SmartTAG pada harga promosi RM96 (termasuk cukai barang dan perkhidmatan enam peratus)di kesemua lima plaza tol itu sehingga 30 Sept ini (selagi stok masih ada).

Menurut Mohammad Fuad, pengguna Kelas 1 yang membayar secara elektronik di plaza tol Jitra, Bukit Kayu Hitam, Lunas dan Kubang Semang juga akan menikmati 20 peratus rebet tol mulai 1 Sept hingga 31 Dis tahun ini.

Walaubagaimanapun, pengguna Jambatan Pulau Pinang yang menikmati diskaun 20 peratus sekarang ini tidak layak mendapat rebet tol 20 peratus itu." - Sumber



Bagi yang merancang ingin makan angin ke utara semenanjung dengan memandu kenderaan, dinasihatkan membeli kad Touch n Go atau PLUSmiles sebagai persediaan melalui tol elektronik nih.. Bukan apa, nanti tak perlu susah payah nak kena beli plak..





25 comments:

  1. Fida dah ada dah...tapi jarang pakai tol..pakai pun kalau nak jer...Nasib baik umah dekat dgn tempat kerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang bila ada nih.. bila lalu tol mana-mana boleh guna..

      Delete
  2. ehehe dah nak pakai semua elektronik dah.. elok la.. kalo dak jem memanjang..
    tapi ritu bila nak upgrade sistem agaknya.. jem teruk kat Juru.. aiyark..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ari nih dah start guna elektronik.. kat Juru tuh memang kerap jem terutamanya waktu puncak..

      Delete
  3. ada nmpk wktu p uum sbtu leps.. esok 9hb mula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Yui, dah start hari nih.. tapi belum dengar sebarang komen lagi..

      Delete
  4. semua dh elektronik....dh xpakai dah byr tunai kt tol....mgkin nk bgi kurangkan kesesakkan kot....ehh ye ke??? hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh laa kurangkan kesesakkan skit.. tapi kalau kena ada yang baki tak cukup atau kad tak boleh baca, maunya jem jugak kan..

      Delete
  5. mmg nak kena spare ni.. risau gak kang terlajak hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. spare jer husna.. kalau terlajak sekalipun dah ada kan..

      Delete
  6. nasib baik x guna semua lebuhraya tu..jika x perlu standby card sesiap

    ReplyDelete
    Replies
    1. manalah tau, next time ke tetiba nak drive ke Utara nih.. kena laa spare..

      Delete
  7. kiranya di pondok tol tu ada staff ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntahlah kak JM.. mungkin memula nih ada laa, next time mungkin ada kat kaunter tambah nilai jelah..

      Delete
  8. Replies
    1. biasa laa murni, semua benda ada pro & cont jugak kan.. kita tunggu dan lihat jelah nanti.. harap semuanya berjalan dengan lancar laa..

      Delete
  9. nasib baik dh ada touch n go.. smart tag kadang2 xboleh detect kat sesetengah tol eyda. ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib dah ada kan Nina.. betul smart tag nih kekadang gelong jugak, ada tempat tak boleh detect.. member dulu pernah ada macam tu.. kena plak yang jenis baru lagi lah dengar banyak problem..

      Delete
    2. Jenuh kalau time smart tag tak leh detect tu,...

      Delete
  10. Owh, nasib baik segamat xde tol..hehehe :)

    ReplyDelete
  11. Ekin ada 2 kad dia touch n go ni boleh guna ke nanti

    ReplyDelete
  12. Kat johor semua tol kena pakai card...

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...