July 10, 2015

SiaPa BoLeH KiTa BeRSaLaM?


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Kurang dari seminggu kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri kan.. Pastinya masa itu kita akan mengunjungi sanak saudara kita samada jauh atau dekat..

Tapi adakah kita tahu siapa yang boleh kita bersalam dan sebaliknya? Sebelum nih mungkin kita pernah melakukan kesalahan nih.. Semoga dengan info yang Eyda kongsikan ini, kita dapat memperbaikinya..

Sebelum nih makcik Eyda ada kongsikan perkara nih kat group Whatsapp family.. Baru-baru nih plak ternampak info yang sama kat FB dan blog.. Jadinya hari ini, Eyda nak kongsikan laa ilmu yang Eyda ada..




Okey di kesempatan yang ada nih, Eyda nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua sahabat Eyda tak kira di mana sahaja.. Semoga info nih dapat kita jadikan panduan bila berkunjung ke rumah saudara mara kita..




23 comments:

  1. nice sharing kak eyda Alhamdulilah suami dah terangkan hal ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r welcome.. Alhamdulillah bagus laa..

      Delete
    2. Amin... Bab bertudung pun dia terangkan gak... Ekin ni bab ni kurang main redah.dulu... Sekarang alhamdulilah slow2 belajar dari.kesilapan... Ni.masih.rasa kurang lagi ilmu agama ni

      Delete
  2. Kena ingat betul2. Nanti masa raya kalut ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu Farrah.. kekadang dalam seronok beraya tu, kita terlupa apa yang boleh dan sebaliknya..

      Delete
  3. selalu salam pak2 sedara saja. anak2 memang tak.

    ReplyDelete
  4. Terima kasih perkongsian ni. Kita selalu terlepas pandang kan? Anggap semua pakcik makcik boleh disalam huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu Ibu Zarith.. kekadang kita rasa tak salah, kita p salam.. bila baca dan tengok nih baru perasan ada yang tak boleh.. lepas nih boleh laa elakkan yang tak boleh bersalam tu..

      Delete
  5. nice sharing...sebagai panduan buat semua yg membaca entri ni

    ReplyDelete
  6. Masa tahun 2013..raya 1st time dekat kg husband..adik ipaq laki nak salam..tapi ada lapik kain la..tapi Fida tolak elok2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah, dah tau tak boleh baik elakkan trus..

      Delete
  7. lps blk Mekah ritu dh start x bsalam dgn bkn muhrim...memula lps kwen pak2 sdara blh suami mcm pelik bl x bsalam sbb anak2 sdara menantu lain smua salam.Nmpk sdikit kurang adab di situ tp lama2 dh jd biasa...hrp depa phm la no

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah Nampak macam kurang adab kan.. tapi lama-lama mungkin mereka paham agaknya..

      Delete
  8. bab ni aida masih lagi bersalaman dgn yg tak boleh...
    tapi tu la...
    adat kan.
    hu hu hu... ada yg kecik ati.
    tapi tu la, nak kena sebarkan info ni.
    biar semua org tak kecik ati :)

    ReplyDelete
  9. betul tu.. x ada istilah rapat dari kecik sampaikan abai semua ni..

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...