July 30, 2015

SaKiTnYa GiGi


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Semua sihat? Tak kisah laa daripada segi mental dan fizikal.. Eyda rasa macam kureng ja dari kedua-dua segi tuh..

Mana taknya, gigi geraham Eyda yang hujung sekali sakit.. Sebelum nih dah pernah sakit gigi yang sama masa bulan Ramadhan yang lepas.. Eyda biar sampai gigi tuh hilang rasa sakit sendiri.. Apa lagi lepas tu terus lupa sakit kat gigi tuh..

Tetiba semalam, gigi tu mula rasa sakit balik.. Adoi, rasa macam nak cabut terus gigi tuh.. Ermm nampaknya kena tunggu gigi tuh kurang rasa sakit baru boleh ke klinik.. Bila teringat bab cabut gigi, terus rasa gerun.. Mana taknya, dah masuk angka puluh tahun tak cabut gigi nih..

Eyda nih penakut jugak bab macam nih.. Ingat lagi masa kecik, first time kena cabut gigi dalam umur 5 tahun.. Sampai ayah kena umpan nak beli aiskrim Cornetto baru setuju nak ke klinik cabut gigi.. Memang penakut betoi kan Eyda nih..


sumber google
 
 
Dah sakit sangat nih, sempat laa godek cari petua apa bagai yang boleh diguna pakai buat seketika.. Meh Eyda kongsikan kat sini untuk panduan kita bersama.. Kalau ada petua yang lain, sudi-sudikan lah berkongsi dengan Eyda..  
 
 
Petua Sakit Gigi

Bawang putih, itu ubat yang paling mujarab untuk mengubati sakit gigi anda, kerana bawang putih mengandungi sebatian antiseptik yang berfungsi membunuh bakteria penyebab sakit gigi anda.
  
 
Cara Merawat Sakit Gigi
 
Cara mengubati sakit gigi ini sebenarnya mudah sekali, ambil satu ulas bawang putih kemudian dibersihkan dan letakkan pada gigi yang berlubang atau sakit. Lakukan selama 5 minit, kemudian keluarkan bawang putih dan bilas mulut dengan air hangat.
 
Insyaallah gigi anda yang sakit akan sembuh dalam beberapa waktu. Jika anda masih merasakan sakit pada gigi anda, mungkin sakit gigi anda sudah terlalu teruk sehingga memerlukan pengendalian perubatan dari doktor secara langsung.
 
 
Kredit SUMBER
 
 
 
 


24 comments:

  1. SS baru je jumpe dr gigi ahad lepas untuk check up... Jangan tunggu gigi sakit baru nak jumpa dr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok SS.. itulah tangguh punya pasal, sampai sakit balik.. huhuhu..

      Delete
  2. sakit gigi memang sakit..nak suasana yang aman dan rasa nak bawak tidur ja untuk hilangkan sakit kalau wana..kena cabut la tu bila dah x sakit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, memang rasa nak tido jer.. semalam tido awal terus.. in shaa Allah nak ke klinik cabut jugak gigi ni..

      Delete
  3. ekin last sakit geraham bongsu masa umur 27 thn... sekarang Gigi tu dah tumbuh besar dah selalu kena bersih celah 2 Gigi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, ni gigi memang dok ada, masa bulan posa baru nih pecah skit.. terus sakit lepas tu..

      Delete
    2. Ni gigi ni sakit balik.akak... Xcuba lg petua yg akak bgi kat tu... Nk nangis tahan sakit ni

      Delete
  4. salam aidilfitri eyda
    aduhh mgg sakit sngt kalau sakit gigi tu kan
    kena pergi cek lah tu betul kata Ss jgn tunggu sakit baru nk gi jumpa doc

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aidilfitri kak Noor.. itulah memang nak pi cabut terus gigi tuh.. memang sakit, alhamdulillah dah cuba petua tuh, rasa kurang sikit sakit gigi ni..

      Delete
  5. salam aidilfitri kak sue,
    yan last week kena sakit gigi jugak, sampai kena angin pon sakit...pastu hari isnin baru ni yan g cabut terus gigi tu.tak tahan sakit sangat.lega rasa..hilang satu masalah.lama dr nak keluarkan akar gigi tu sampai lekat bekas player dia kat mulut tp tak sakit ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya aidilfitri dik yan.. tu laa pasal, kalau dapat cabut nih, maunya lega.. tak sabar nak pi klinik ja nih..

      Delete
  6. Cik Mimie pun sakit gigi jugak..banyak sangat kunyah kerepek raya ni...bengkak sampai ke mata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Truk jugak tu cik Mimie.. nanti kita pi klinik ya.. tu laa makan kerepek banyak sangat kan..

      Delete
  7. sakit gigi mmg tak tahan.. berdegung sampai kepala.. nak mencabut satu hal..seriau jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu QA.. kalau dok tahan memang sakit laa.. mau tak mau kena laa cabut.. bila pikir bab cabut, memang seriau jadinya..

      Delete
  8. bahaya kak.. nanti tak sakit, p lah klinik... okey..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah memang nak kena pi klinik jugak.. lagi tahan,memang tak kan ok.. apapun thanks..

      Delete
  9. Dengar perkataan sakit gigi je dah seriau hihihi. Moga cepat sembuh, Eyda. Tips bawang putih tu memang berkesan kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Farrah.. Yup Eyda dah cuba dan berkesan..

      Delete
  10. aida pernah sakit gigi.
    sakit !!!!!!!
    hingga demam :(

    ReplyDelete
  11. thn lps sakit gigi ya amat.lps cabut alhamdulillah smpai skrg ok...

    ReplyDelete
  12. kalau sakit gigi rasa lempang kalau org buat bising

    ReplyDelete
  13. Assalam eyda,
    samaaaaaaaaaa la dengan iols
    bab doktot gigi ni memang takuit kan3 he3

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...