May 13, 2015

KiPaS Ke BunGa?


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Hari nih Eyda nak share something.. Menarik jugak rupanya, bukan saja boleh buat hiasan.. Malah boleh mencambahkan hasil kreatif yang sediada..

Cantik tak kipas atau bunga nih? Rasa-rasa korang siapa laa yang merajin buat semua nih? Hasil cetusan idea dari mana ya? Tetiba jer kan..


Pandangan atas

Pandangan sisi







Nak tau sapa punya kerja nih? Jawapannya ialah Kimie.. Amboii laa anak teruna ibu sorang nih, tetiba jer nak buat benda nih.. Mana laa datangnya idea dia nih?

Asalnya dia cari botol air yang kosong.. Eyda tunjuk laa, ada botol air oren F&N yang kosong.. Dia pun apa lagi terus ambik.. Eyda pun tak kisah dan tak ambik tau pun apa dia nak buat.. Eyda ingatkan dia nak letak air dalam botol tu ja..

Rupa-rupanya dia hasilkan benda nih.. Masa Eyda tengok, dia tengah dok gunting kelopak bunga tuh.. Kimie kata dia buat kipas, tapi tak boleh buat berkipas dengan kipas nih.. Sebabnya kipas nih tak rasa angin..

Eyda cakap kat dia, ibu nampak macam bunga laa.. Dia pun ngaku macam bunga jugak.. Apapun kreatif laa budak sorang nih.. Dalam diam dia buat benda nih sendiri tanpa bantuan sesiapa..

Kalau warnakan mesti lagi cantik kan? Inilah salah satu idea yang boleh buat dengan botol plastik kosong kan..




34 comments:

  1. masa kecik..kak bagi kimi susu apa..ckreatif sgt anak kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu ibu dan susu dugro je pun.. sekarang nih suka betul buat macam2..

      Delete
    2. susu dugro erk..ok..nanti bila ada anak..nak bagi susu dugro gak la...hehehe

      Delete
    3. susu dutch lady pun ada bagi jugak.. tak kisah laa susu apa, kalau dah ada minat tu layan kan jer..

      Delete
  2. Replies
    1. tu laa pasalnya, suka sangat mengkreatifkan diri dia sekarang ni..

      Delete
  3. Emma Singgah sini ye , baca entry ..

    http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/05/insiden-minggu-lepas.html

    ReplyDelete
  4. bila besar nanti mesti lebih menyerlah kekreatifan Kimie ni kan, entah apa lagi yg dia buat Eyda tunggu dan lihat naaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa kak Noor macam2 dia buat.. kreatif betul.. Eyda pun tak terpikir nak buat benda macam nih..

      Delete
  5. kretif budak2... bagus2...

    # Antara Kerja & Kerja - Owh!MananQayyim™

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kreatif betul dia kan Manan Qayyim..

      Delete
  6. Kreatif la kimie ni... idea yanv bagus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh laa Ekin buat, kot nak kreatifkan diri.. hehehe..

      Delete
    2. Hihihihi... boleh jah ni

      Delete
  7. Bunga-bunga MATAHARI (baca berlagu sikit)....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii! Dah berdendang pula Sis JM kat sini :)

      Delete
    2. kih kih kih..sbb byk baca Chord lagu di blog dah Farrah tu

      Delete
    3. hehehe dah berlagu dah.. tuh laa tetiba jer kak JM nak berlagu apa bagai kat sini..

      Delete
  8. cer letak warna kunig mesti seperti bunga MATAHARI

    ReplyDelete
    Replies
    1. punya nak bagi jadi macam bunga MATAHARI.. okey kak JM, nanti kalau rajin akan diwarnakan bunga nih..

      Delete
  9. Kemas hasil kerja KIMIE ni...setiap bahagian di gunting tu sama size

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Kemas kan hasil guntingannya :)
      Kalau aunty Farrah potong, crooked sana sini...jangankan kipas dan bunga ,...apa pun tak jadi :)

      Delete
    2. ececeh....ye lah tu.....auntie Farrah lagi kreatip tau kimie

      Delete
    3. mana ada sama, ada jugak kecik besar hasil guntingan Kimie tu.. apapun okey laa untuk hasil kerja kali pertama dari budak 8 tahun..

      Delete
  10. tgk benda ni, saya teringat saya join contest Mighty Mind kot nama dia. kena create something similiar like merry go round

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa ya ke Amy J.. masuk contest tu dapat no. brapa?

      Delete
  11. Wah kreatif macam ni boleh masuk iklan ni hehe

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. cantik kan dorsett.. ibu dia pun suka tengok..

      Delete
  13. kipas ni pernah popular zaman dlu sama juga dgn straw.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tuh Amanina.. Kimie cakap dia tengok budak darjah 5 buat benda nih..

      Delete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...