March 27, 2015

ReSePi NaSi GoRenG SiMpLe


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Minggu nih Eyda banyak story pasal makan jer kan.. Mungkin selera dah ke laut, mungkin dengan up entry sebegini dapat mengembalikan selera Eyda yang ntah menghilang ke mana..

Semalam pun Eyda dah story yang Eyda kurang selera makan.. Sebenarnya dah banyak hari Eyda hilang selera nak makan nih.. Siang ok lagi masih makan, bila malam menjelma, selera makan ntah hilang ke mana.. Tak terasa nak makan pun.. 

Jom share menu-menu yang menarik ngan Eyda, manalah tau dengan menu-menu yang simple dan sedap boleh menambahkan selera Eyda nih..

Okey laa, Eyda nak share resepi nasi goreng simple dengan korang.. Anak-anak selalu mintak Eyda masak nasi goreng nih.. Simple, sedap dan cepat..


Nasi Goreng Simple



Bahan-bahan

* Nasi putih

* Sambal belacan (Eyda guna lebihan beli nasi bawal)

* Kicap

* Minyak masak untuk menggoreng


Cara-caranya

* Gaulkan sambal belacan dengan nasi putih sehingga rata ke semua nasi

* Panaskan minyak masak, dan sedia untuk menggoreng nasi yang telah digaulkan dengan sambal belacan tadi

* Tuangkan kicap, gaul lagi sehingga rata

* Angkat dan sedia untuk dimakan


# Boleh dimakan bersama ikan bilis goreng dan telur mata.. Anak-anak siap bagitau tak mau ikan bilis.. Cuma nak makan dengan telur mata jer..







24 comments:

  1. Nampak sodap hingga menjilat pinggan tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh laa jilat pinggan nih sampai bersih.. sedap tau SS sehingga menjilat pinggan.. anak2 selalu mintak buatkan nasi goreng nih..

      Delete
    2. itu SS x try mkn yang JM masak lagi...

      Delete
    3. Kalau SS makan yang Sis JM masak mesti sehingga menjilat alas meja :)

      Delete
    4. hehehe kak JM memang tak payah nak cuci alas meja laa kalau macam tuh..

      Delete
  2. tiba2 rindau nasik goreng mama kitew la ...
    hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan laa sedih, nanti balik kampung request kat mak..

      Delete
  3. kalau malas sgt nk masak..nasi goreng ni lah menu mlm kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mudah dan simple gitu..

      Delete
    2. Kalu malas... Jangan masak! Makan kat luar... Ha ha ha...

      Delete
  4. Kita pun menu nasi goreng pagi selalu buat kat abe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang dan cepat kan Ekin nasi goreng nih..

      Delete
    2. Ha ah senang... tu selang seminggu baru buat nasi goreng hihihihu

      Delete
  5. Simple dan sedap tu yang mahal! :)

    ReplyDelete
  6. sedapnya :D kalau kita suke tumis bawang putih, bawang merah, cili padi dengan ikan bilis tumbuk...pastu masukkan ayam cincang.... sayur kobis, pastuh nasi, grama....biar hangus sikit...cube kak eyda try...kot2 boleh naikkan selera kak eyda... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak try ya.. thanks Aisya sudi berkongsi resepi..

      Delete
  7. simple tapi ada sambal belacan..sedap tu eyda..pstt, wana dah telan liur ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala siannya sampai telan air liur..

      Delete
  8. sama la eyda. Kalau ada lebihan sambal belacan, mesti akan buat nasi goreng

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kekadang kalau beli nasi bawal goreng, siap request nak sambal belacan lebih.. hehehe..

      Delete
  9. ayu kalau nasi goreng simple kan mmg kaler putih kak..
    dikacau dengan telorr
    kalau rajin sikit tmbah la bawang.. kalau rajin lg sikit buh ayam ketui2..
    pastu pakat campak..
    mmg sedap utk tekak ayu

    ReplyDelete
  10. kalau nenek CT nye nasi goreng lagi simple.. nasi garam n bawang merah racik kecik2.. dah siap.. kalau dia rajin je ada telur. tapi itullllaaaah yang heaven. only kat kampung je dapat,

    ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...