April 17, 2014

AnLeNe BoNe HeaLtH CHeCK

Assalamualaikum semua.. Korang pernah tak buat pemeriksaan ketumpatan tulang korang??? Aku ari Khamis minggu lepas masa pegi pasar malam, ada lalu kat satu kedai.. Sebelahnya ada lori Anlene.. Dalam ati ada promosi apa plak Anlene nih..

Apapun masa pegi tuh buat tak kisah lagi.. Masa nak balik ada singgah kat kedai tuh.. Jadinya kena lalu kat lori Anlene tuh laa.. Ingatkan dia orang just nak promote susu diaorang jer..Yelah dah tak tengok banner ngan mesin pemeriksaan ketumpatan tulang tuh..

Masa keluar dari kedai, tergerak ati laa nak singgah rasa susu diaorang.. Masa tuh baru tau diaorang ada buat untuk pemeriksaan ketumpatan tulang sekali.. Yelah umur dah cecah 30-an, paham2 jelah..Alaa free jer, apa salahnya check kan..




Mulanya dia tolong isi form untuk kita.. Lepas tuh dia akan suruh kita letak kaki kat alat macam kat bawah nih.. Alaa rasa macam kita letak kaki kat mesin urut..


Alat pemeriksaan ketumpatan tulang.. Gambar kredit dari Mr.Google..


Lepas tuh dah ada result untuk ketumpatan kaki kita.. Wahh tengok la result nih, nak kena minum susu banyak2 untuk tambah ketumpatan tulang.. 


Ni lah keputusannya.. Kurang memuaskan kerana hampir memasuki risiko tinggi  mendapat Osteoporosis..

Ni plak cartanya.. Umur 30-an nih makin susah untuk mengurangkan risiko mendapat Osteoporosis..


Nasib la lately ada jugak minum susu Dutch Lady gara2 nak tebus adiah.. Kalau tak, ntahnya berapa la bacaan ketumpatan tulang nih.. Hahaha..

Lepas tuh rembat jugak susu Anlene nih sepeket kecik, dapat bekas shaker.. Cantik jugak laa.. Tak rugi beli, setiap pembelian, akan dapat bekas shaker tuh..

Cute kan pek kecik susu Anlene nih.. Dah cuba guna dah pun bekas shaker tuh..


Ok laa, korang cubalah buat pemeriksaan ketumpatan tulang korang.. Yelah, umur makin bertambah, tulang makin kurang ketumpatannya..

Kena plak golongan wanita, lagi berisiko.. Mana taknya, bagi yang pernah mengandung dan bersalin, mau laa jugak kena kongsi kalsium ngan baby yang dikandung tuh.. Jadi mulai sekarang, rajin2 la minum susu sekurang2nya 2 gelas sehari..

Meh baca petua yang Anlena sarankan untuk kesihatan tulang..


1 Minum susu berkalsium tinggi seperti Anlene; 4 sudu x 2 gelas sehari (Minum susu lain pun tak dak masalah.. Minum jugak gara2 nak tebus adiah dari Dutch Lady.. Gegeh..)

2 Amalkan senaman menanggung berat badan seperti berlari, joging, berjalan dan aerobik (Hari2 ulang naik turun tangga ntah berapa kali.. Kalau pi mana2 parking keta jauh jugak.. Senaman jugak tuh.. Hahaha)

3  Hadkan minuman beralkohol dan berkafeina (Jarang minum minuman berkafein.. Kalau minum pun air kopi kalau time meeting laa.. Favourite Milo jer)

4 Sentiasa lakukan pemeriksaan kesihatan tulang (Dia orang cadangkan buat pemeriksaan setahun sekali)

5 Jumpa doktor anda jika ada pertanyaan atau persoalan mengenai kesihatan tulang (Itulah sebaik2nya kalau nak tau lebih lanjut ye)..



Produk Anlene bagi yang berumur 30 an cadangan perisa Anlene Regular, Anlene Chocolate dan Anlene Creamy Taste.. Yang rasa hari tuh ada perisa Chocolate ngan Creamy jer.. Dua2 okey.. Tapi untuk pek kecik tak de perisa Creamy..

Okey lah, banyak plak membebel kat sini ye.. Apapun jagalah tulang anda terutamanya wanita ye..



4 comments:

  1. lama x minum anlene. aah anlene susu terbaik utk tulang kita.
    dulu selalu beli perisa coklat
    isi tabung nuff sini - libresse

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan susu perisa coklat nih Yumida..ari2 bancuh dlm shaker anlene tuh..hehehe..

      Delete
  2. salam singgah. feveret saya tu susu berkalsium. tapi saya ambil tablet untuk cukupkan 1,000mg keperluan kalsium ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm ambil tablet pn bagus jgk..apapun kita kena ckupkan keperluan kalsium xkira la dgn minum susu atau ambil tablet..

      Delete

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...