event

SeLaMaT HaRi PeKeRJa dan BeRCuTi

4/30/2013 04:50:00 PM

Assalamualaikum semua.. Di petang yang sejuk kerana ujan nih best kan klu boleh baring-baring di atas tilam yang empuk.. Hehehe.. Kalau cuti, rasanya dah terguling-guling macam dalam filem hindustan.. Hahaha.. 
 
Tetiba jer ujan tengahari tadi sekejap dan bersambung petang skit.. Ermmm esok cuti meraikan pekerja yang bekerja tak kira di bidang kerajaan ataupun swasta.. Tapi tidak ketinggalan yang masih perlu bekerja.. Selamat bertugas bagi mereka..

Apapun saya nak ucapkan Selamat Hari Pekerja kepada semua pekerja di luar sana.. Apa plan korang esok??? Aku pun masih terpikir-pikir apa nak buat esok..


 
Inilah tema Hari Pekerja bagi tahun 2013.. Sebelum ni tak pernah ambik tau pun tema2 nih..



Tadi ada menjengah FB.. Ada la tengok iklan dari Dutch Lady nih sempena Hari Susu Sedunia yang akan menjelang 1 Jun nanti.. Dutch Lady nak wat program kat AEON Seberang Perai, Pulau Pinang la start esok hingga ari Sabtu nih.. Mesti ramaikan..

Rasa macam nak bawak bebudak dua orang tuh la esok.. Jom la korang yang terdekat dengan Penang nih.. Ermm tak pun menjengah baby sepupu.. Dah hampir lepas pantang pun tak pegi menjengah lagi.. Apa kata buat kedua2nya.. Hai birthday budak mulat ari Khamis nih.. Macam2 plan dah prepare, harap2 menjadilah..
 
Iklan dari Dutch Lady.. Meh ramai2 kita ke sana..

 
 
 
 
 
Sekian saja entry di petang ari sempena nak cuti Hari Pekerja esok dan Birthday Izzat ari Khamis nih.. Nak buat surprise kat budak mulat sorang tuh.. Sampai merajuk2 cakap ibu tak mo wat apa2 untuk birthday dia.. Alaa budak mulat, mana boleh bagi tau surprise ibu, abah dan Kimie.. Nanti tak surprise la namanya kan???
 
 

hadiah

HoT TiKeT HoTLinK DaN JeRSi HoTLinK

4/25/2013 05:04:00 PM

Assalamualaikum semua.. Kali ni nak citer apa yang jadi ari Selasa dan ari nih.. Punya nak publish tak dapat publish lagi.. Baru hari ni baru dapat upload gambar apa semua bagai.. Hehehe..

Petang ari Selasa on the way nak ke opis, singgah la ke kedai juai top up.. Besa la orang yang pakai prepaid macam nih laa.. Bagi yang guna line namanya Maxis, yang guna prepaid plak Hotlink namanya.. Untuk yang banyak call bagi yang prepaid nih better guna top up Hot Tiket lebih jimat skit.. Cuma tempoh masa penggunaannya lebih singkat berbanding top up biasa.. Hehehe.. Sejak bila plak jadi agen Hotlink nih..

Ok la sambung citer ari Selasa tuh, top up hot tiket Hotlink kali nih menawarkan hadiah jersi dalam 4 jenis patern.. Jadinya kelmarin rembat top up hot tiket rm15 sebanyak 2 keping jer.. Nak tau kepingan pertama ada tulis hadiah jersi.. Wow, tak sangka plak kali nih bertuah dapat jersi.. Untuk top up kedua tak de adiah apa-apa.. Siap tulis, Opps, cuba lagi!!.. Hehehe..

Tapi untuk pengalaman top up yang baru nih, walaupun tak dapat adiah apa-apa, masih dapat 8 minit call dan Pas Mobile Internet Hotlink 10 Free 50MB 3 Days.. 3 ari tuh dapat surf internet free.. Jadi lerr sapa yang nak bagi free kan.. Semua benda kena bayar zaman sekarang..

Tadi tengahari plak dah husband pesan mintak tolong beli top up kat dia sebabnya dia tengah keja kat atas bangunan payah nak turun pegi cari top up.. Singgah beli top up hot tiket rm15, 2 keping.. Gores punya gores menang lagi jersi lagi sehelai.. Hai murah rezeki kali nih.. Alhamdulillah.. Dah 2 jersi koleksi kali nih.. Siap anak mintak lagi.. Hehehe..

Ok la mesti penat jer korang dengar aku berkempen bagi pihak Maxis, meh layan hadiah yang aku dapat ari Selasa dan ari ni.. Ini merupakan jersi kedua dan ketiga yang aku pernah dapat dari hasil top up hot tiket dari Hotlink.. Yang sebelum nih yang dia kuarkan tahun lepas kalau tak salah, apapun rezeki laa.. Bukan senang nak dapat kan..


 
Ni lerr Hot Tiket yang baru tuh..
 

 
Tengok, siap tulis Tahniah! Jersi Hotlink lagi..
 

 
Ini lerr jersi Hotlink yang dapat ari Selasa lepas.. Cantik kan???
 

 
Rupa sebelah depan jersi..
 

 
Ni plak sebelah belakang jersi..


 
Ni plak yang baru dapat tengahari tadi..
 

 
Ni sebelah depan..
 

 
Ni plak sebelah belakang..
 
 
Antara kedua-dua jersi yang mana cantik lagi???? Ada soalan la plak.. Macam la nak buat contest kan.. Hehehe..
 
Ermm gambar yang kat bawah nih jersi yang pernah dapat sebelum nih.. Yang tahun lepas punya kalau tak salah.. Tapi yang sebelum nih dia bukan saja bagi jersi malah beg bola pun ada.. Alah beg ala2 untuk shopping tuh.. Yang tuh ada 2 dalam simpanan.. Tapi yang satu tuh dah rosak, sebabnya nipis kain beg tuh..
 

 
Dari pandangan depan..
 

 
Dan pandangan belakang.. Sedikit simple berbanding jersi yang baru nih..
 
 
 
Ok la, dah nak kena siap-siap untuk balik.. Saja meluangkan masa sebelum balik nak berceloteh dalam nih.. Suka sangat membebelkan.. Kalau tak bebel rasa macam ada yang kurang.. Hehehe..
 
 
 

anak-anakku

MaRi MeLuKiS DaN MeNuLiS

4/23/2013 03:33:00 PM

Assalamualaikum semua.. Hai banyak menulis plak kan ari nih.. Ok la cover untuk entry yang nak tulis kelmarin tak sempat nak tulis sebabnya kerja yang terlalu banyak sehinggakan tak sempat nak rest sangat.. Jadi ari ni cover balik entry yang patut publish kelmarin ngan ari ni buat skali ari ni.. Boleh ke???

Apapun jom layan jelah bebudak dua orang tuh malam ari Ahad yang lepas.. Aktiviti sebelum nak lena.. Ada jer yang dibuatnya.. Meh la layan hasil lukisan dan tulisan diaorang berdua.. Hahaha sopannya ayat..


 
Izzat melukis.. Ni lewat petang sebelum dia kuar pi main ngan kawan-kawan, dia tinggalkan lukisan nih.. Tengok menarik tuh yang snap simpan hasil lukisan diaorang.. Nak tau jawapannya bila tanya apa yang dia lukis.. Ini roket la ibu.. Macam rumah api pun ada jugak kan.. Hehehe.. Saja la tanya untuk kepastian hasil kekreatifan bebudak nih..
 

 
Ni Kimie menulis.. Siap tanya nak eja sayang macam mana.. Dah tulis semua nih dia nak tulis nama dia tak boleh.. Hahaha.. Ok lerr tuh anak ibu, asalkan nak dengar cakap sudah cukup bagi ibu..
 

 
Kimie cakap "ini rumah dua tingkap ibu".. Yelah betoi la tuh rumah tuh ada dua tingkap.. Hahaha.. 
 

 
Ni dia tambah pokok bunga katanya kat sebelah rumah tuh.. Dia cakap nak lukis kecik-kecik nanti tak nampak.. Pandai lerr kau Kimie..
 

 
Ni Izzat plak pepandai jer ambik henpon siap taip ngan wat reminder untuk 28 april nih untuk ibu tengok.. Tapi dia tunjuk jugak apa yang dia taip..
 

 
Ni rumah empat (4) tingkap.. Izzat cakap bukan laa rumah dua (2) tingkat.. Aku pun bagi tau yang Kimie maksudkan rumah ni ada 4 tingkap.. Hehehe.. Macam-macam la kann..
 
 
 
Tahukah korang apakah ini??? Angry bird jawabnya.. Tiru lukis jer... Hehehe..
 

 
Ni jam Izzat cakap.. Siap ada jarum jam dan saat lagi.. Hahaha..
 

 
Cuba teka sapa saya???? Jawapannya Kimie cakap rama-rama ibu..
 
 
 
Sekian, saja entry melukis dan menulis bebudak dua orang nih..




kesihatan

PeMeRiKSaaN KeSiHaTaN

4/23/2013 09:49:00 AM

Assalamualaikum semua.. Maaf la seminggu lamanya tak berupdate blog.. Kali ni nak berkongsi citer pasal pemeriksaan kesihatan yang dibuat pada ari Khamis lepas di perkarangan opis..

Dulu last buat pemeriksaan kesihatan pun time nak masuk keja.. Dah lebih 9 tahun.. Lama dah kan.. Ni baru la nak buat balik.. Kalau tak sihat memang la pi jugak klinik, tapi check untuk yang tak sihat jelah kan.. Ni dok sihat elok-elok nak check kesihatan.. Memang ada apa-apa jelah yang nak check pun..

Ermmm korang rasa macam mana tahap kesihatan aku??? Ok2 jer sihat la kiranya.. Cuma kekurangan berat badan skit jer.. Nak buat macam mana bila tahap pemakanan tak ingat dunia, tapi keberatan badan masih cam tu jer.. Makan ka tak result sama jer.. Meh la tengok result kesihatan yang dibuat..


 
Tengok la berat pun cam bebudak jer.. Hahaha.. Berat badan Izzat pun dah mencecah 39kg.. Aku??? baru 41.3kg dan tinggi 152cm.. Setelah mengira BMI baru 17.8..
 
Ohh nurse cakap kena tambah 2kg baru la mencapai tahap ideal.. Apapun kira ok la tuh, asalkan sihat kan..
 
Tekanan darah at first time check 130/87 mmHg dan nadi 122/min.. Mana taknya penat-penat beratur trus check kan.. Setelah direpeat bacaan 111/68 mmHg dan nadi 83/min.. Kira ok lerr..
 
Selalunya aku nih kerap tekanan darah rendah.. Kalau rasa pening dan trus check mesti bacaan dia rendah.. Tuh yang suka minum air milo kosong wat pekat-pekat.. Sedap ooo..
 
 

 
Kumpulan darah aku plak AB+.. Kumpulan darah nih memang dah tau lerr sebabnya dah ada anak dua orang kan.. Bagi ibu-ibu yang mempunyai anak, memang kumpulan darah kita tahu dah kan..
 
Lepas nih kalau jadi apa-apa, dan dah tau kumpulan darah senang.. Tak payah doktor nak sibuk-sibuk check lagi untuk tau kumpulan darah kan.. Terutamanya yang belum tau la kann..
 
Bagi golongan lelaki nih yang bukan ramai check kumpulan darah diaorang.. Time-time macam nih baru nak tau pun kan.. Tapi macam yang pernah masuk hospital dan pernah tambah darah, memang tau la kan.. Hehehe.. Banyak citer plak kan bila dah boleh berceloteh nih..  
 
Bagi keputusan ujian gula dalam darah plak RBS : 4.7mmL/L.. Kira ok la setelah berpuasa dari kul 11 malam sehingga lebih kul 10 pagi.. Memang berpuasa sakan lerr..
 
Lepas jer aku check kesihatan nih, hentam bihun goreng 2 pinggan dan karipap sebiji.. Air teh O 2 gelas.. Cover yang tak sarapan awai pagi.. Hehehe.. Aci tak???
 
Ok la sekian saja entry aku yang panjang lebar setelah banyak ari tak update.. Besa laa orang yang suka bercakap nih, dok kat mana pun nak cakap jugak walaupun skit kan.. Bebel jer banyak.. Hehehe..
 
 

anak-anakku

My IzZaT's DeMaM

4/15/2013 10:51:00 AM

Assalamualaikum semua.. Salam Isnin.. Ari ni nak citer pasal Izzat yang demam ari Khamis lepas ngan Kimie ari Jumaat lepas.. Sian la budak mulat ngan budak manja tuh.. Mulanya pagi tuh ari Khamis, Izzat cakap dia pening kepala, pegang badan tak la panas macam demam pun..

Pujuk la jugak dia pegi sekolah.. Tapi memang tinggalkan nombor handphone la klu ada apa-apa.. Lastly, madam dia call bagitau yang Izzat tak sihat, pening kepala.. Rasanya memang dia tak sihat betul-betul, tuh yang pegi ambik dia dari sekolah.. Pegang kepala ngan badan tak la panas mana pun.. Dah tak sedap ati, bawak jugak dia ke klinik, dia pun nak pegi klinik.. Tapi sebelum ke klinik kena pegi pejabat sekolah dulu isi borang kebenaran keluar.. Untuk makluman pihak sekolah jer..

Izzat sampai tertido kat atas riba tunggu giliran.. Gerak dia masa nak timbang ngan jumpa doktor.. Dalam kata tak demam, doktor check 39 degree tuh.. Panas tuh..

Memandangkan berat badan dia yang telahpun mencecah 39kg, maka ubat biji la yang dapat.. Lepas kuar dari klinik singgah breakfast dulu.. Ingatkan balik tuh dia nak makan ubat, siap letak siap-siap ubat yang patut dimakan..

Lastly, balik time tengahari, tengok tak jamah jugak ubat.. Letak koolfever kat dahi dia, ada la goreng kopok ikan, makan la jugak skit.. Last suap nasi boh sup ayam baru makan.. Tapi ubat stay tak mau makan jugak.. Nasib la boh kool fever trun panas badan dia..

Ari jumaat demam dia kira dah ok, tapi dia nak cuti lagi sebab dapat MC.. Lagipun ari Jumaat diaorang ada Pendidikan Jasmani.. Takut dia tak ok ikut jelah kehendak dia..

Berbalik citer budak manja si Kimie tuh.. Dah si Izzat tak mau pi sekolah,dia pun mulalah tak mau pi sekolah.. Pujuk punya pujuk ajak pi breakfast skali baru antar pi sekolah baru dia mau.. Tapi pagi tuh dia cakap pening la apa..

Besa la kekadang bab nak memonteng sekolah macam2 alasan ada.. Dah abang tak pi sekolah, dia pun nak ikut sama laa.. Pegang2 ok jer tak panas nak demam apa pun.. Time balik, pembantu cikgu siap pi gerak Kimie tengah lena.. Pegang2 sah Kimie demam.. Dia ajak pi klinik.. Dah malas nak dok lama2 kat klinik, soh dia pakai koolfever ja time balik tuh.. Nasib dia ok..

Meh la layan gambar yang sempat snap dan kerenah bebudak dua orang nih..

 
Demam dah ok skit time nih.. Dah boleh senyum..

 
Tengok la dapat MC dua hari, lagi ngada tak mo pi sekolah..

 
Ubat yang tak bersentuh pun..

 
Nak posing jugek... Rasa hensem dah la tuh..

 
Beli lagi koolfever tambah.. Dah si Kimie demam plak..
 
 
Koolfever yang kedua, dah kurang demam.. Sesaja nak posing macam nih.. Hehehe..
 
 
 
Kat bawah nih Izzat sesaja nak posing, kekononnya dia tengah lena.. Hahaha.. Lawak betoi laa budak mulat sorang nih..
 


 

 
 
Sekian saja entry pasal bebudak yang demam ngan macam2 aksi nak posing.. Hehehe..



kimie

AlaHai KiMie

4/10/2013 11:38:00 AM

Assalamualaikum semua.. Hampir seminggu tak update pasal kami kan.. Tak dak apa sangat yang menarik untuk dikongsikan..

Cuma ari ni sesaja nak citer pasal budak sorang nih, si Kimie.. Ni citer minggu lepas, baru ari ni sempat nak update dalam blog.. Meh la layan apa yang dia buat dan jadi kat budak sorang nih..


 
Tengok la hasil kreativiti Kimie wat orang salji..
 

 
Ini Kimie kata senyum dia cantik skit..
 
 
Sayangnya, hasil kreativiti Izzat ja tak dapat nak snap.. Time dia buat tuh busy makan ngan urusan rumah yang lain.. Tapi Izzat lagi macam-macam, tengok macam udang galah, tapi dia kata orang jadi hantu... Hahaha..
 

 
Muka tak mau senyum.. Cakap kat dia nak snap rambut dia, tapi dia tau yang ibu dia nak snap gambar mulut dia yang luka tuh..
 

 
Sori gambar blur skit, mungkin time nih tengah benti kat traffic light yang snap gambar dia.. Mulut dia nih, gara-gara jatuh basikal ari Sabtu yang lepas.. Lepas jatuh tuh, masih boleh makan nasi berlaukkan sambal ayam.. Tapi start semalam dia dah merengek tak boleh makan sebab mulut sakit.. Pagi tadi ternampak ulser kat mulut dia.. Patut la semalam dia just makan lauk jer.. Nasi dah tak mau makan.. Nak letak ubat tak mau.. Sian plak tengok dia..
 
 
 
Sekian, entry pasal Kimie.. Ok la, jap gi nak kena ambik Kimie dari sekolah.. Prasekolah nih bukan boleh ambik lewat, cikgu tunggu.. Bukan sebarangan orang boleh pi jemput, kalau orang selain dari ibu atau bapa yang jemput kena inform kat cikgu dulu..
 
 
 

info

RaHSia PeRaNGai aNaK SuLuNG

4/05/2013 09:48:00 AM

Assalamualaikum semua.. Bagi yang berkahwin dan mempunyai anak, pastinya ingin mengetahui perangai anak masing-masing.. Kat sini ada la sedikit info, yang mungkin majoritinya terkena pada mereka..

Bagi yang memang merupakan anak sulung, boleh la terjah tengok adakah sama dengan perangai sendiri..


RAHSIA PERANGAI ANAK

Anak Sulung ♥
* anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur serta ego.

* sering berjaya dalam hidup.
* lebih pandai mengambil hati orang tua.
* mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.










Rahsia Perangai Anak Sulung :

Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi adik-adik.


Bila diperhatikan
ciri-ciri anak sulung yang ada pada Izzat:

1) Sikap pelindung –

Yup dia seorang yang pelindung pada adik kesayangan dia... Terutama bila kita pesan suruh jaga adik ka apa.. Dia jaga ikut apa yang kita suruh.. Tapi kekadang gaduh jugak.. Hehehe..
 

2) Suka bertolak ansur –

Yang ni boleh dikatakan benar sebab kadang-kadang dia mengalah jugak dengan adiknya bila kita mintak bagi apa-apa barang kepunyaannya kat adik.. Adik biasalah nak jugak apa yang abang ada.. Tapi kekadang terkeluar jugak dari mulut dia, "Ni yang malas ada adik nih".. Mana taknya asyik kena mengalah tak benti2.. Hehehe..
 

3) Ego –

Ego jugak Izzat nih.. Mana taknya, dah masak macam-macam lauk.. Abah dia usik tak mau bagi lauk apa-apa, trus nak masak sendiri.. Bab makan jangan, kalau boleh semua nak hadap kat dia sorang.. Pas tuh suka buat hal sendiri.. Terpaksa la pujuk, ikut kehendak dia.. Sabar jelah..
 

4) Sering berjaya dalam kehidupan –

Tak tau nak cakap, tengok exam nanti macam mana.. Kalau dalam sukaneka ada laa menangnya.. Dalam pelajaran ntah lerr.. Lately agak malas skit.. Hehehe..
 

5) Lebih pandai mengambil hati orang tua –

Penah sakit dulu, dia cakap "ibu nanti balik makan ubat ngan rehat tau"..

 

6) Mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.-

Ermm ada la jugak tanggungjawabnya sebagai abang dan anak.. Sudi suapkan Kimie makan.. Tapi kebelakangan nih malas skit, tak tau kenapa.. Harap-harap lepas nih dia akan lebih bertanggungjawab..

 
 
 
 


Blog yang Diikuti