February 26, 2013

ReSePi aYaM GoReNG oReGaNo BeRLaDa

Assalamualaikum semua.. Saja kali ni nak kongsi dengan korang resepi ayam goreng oregano berlada.. Sebenarnya resepi ni tercetus hasil kemerapuan aku baru-baru nih.. Sesaja nak bagi kelainan skit pada menu biasa yang di masak.. Ni hasil kali kedua aku masak menu nih.. Ni dah banyak kena rembat dengan aku ngan Kimie..



Resepi Ayam Goreng Oregano Berlada

Rujukan : Diri sendiri ler


Bahan-bahan

1/4 ekor ayam yang telah dibersihkan dan dipotong mengikut saiz yang korang suka
Oregano (ikut kesukaan masing-masing - boleh tukar dengan Mixed Herb kalau tiada oregano)
Serbuk lada (ikut banyak mana yang korang suka)
Serbuk kunyit (ikut kesesuaian bahan-bahan)
Garam (ikut kesesuaian)

Cara-caranya

Perapkan ayam bersama Oregano, serbuk lada, serbuk kunyit dan garam seketika. Biarkan hasil perapan ini meresap masuk ke dalam ayam.

Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga garing.. Rupanya seperti dalam gambar kat atas nih.

Setelah masak apa lagi, angkat masuk pinggan dan makan ler bersama nasi atau makan begitu saja sementara masih panas-panas.



Aku rasa kalau korang try mesti nak makan lagi nanti.. Sekian entry yang nak menempek jugak dalam blog nih..

Mesti korang menyampah kan asyik nak nyibuk ja dalam blog nih.. Sila abaikan kegilaan aku dalam berceloteh.. Hahaha.. Jumpa lagi dalam entry akan datang..

Sebenarnya ari ni nak publish pasal aktiviti anak-anak kat sekolah ari ni.. Disebabkan ada masalah dengan gambar yang nak ditempekkan di dalam blog ni masih dalam proses penambahan.. Jadi aku akan publishkan dalam entry yang akan datang..






2 comments:

Sudi-sudikanlah tinggalkan sebarang komen dan jejak anda di sini.. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...